Zubni kamenac

Zubni kamenac

U današnje vreme sve se više javljaju problemi sa zubima kod pasa, s obzirom da se njihova ishrana uveliko promenila u posljednjih 30ak godina, kao i njihov prosečni životni vek. U skladu sa očekivanjima vlasnika, koji za svoje ljubimce traže samo najbolje, stomatologija je postala važna grana veterine.

Odrastao pas ima 42 zuba. Štencima prvi zubići počinju da izbijaju sa cca 3 nedelje starosti. Oko 4.og meseca starosti, ti zubići počinju ispadati, i počinju nicati novi, trajni zubi, koji po pravilu svi niknu do 7og meseca života.
Prvi problemi sa zubima mogu da se jave baš kod te izmene zuba, jer se ponekad dogodi da mlečni zub nije ispao, a trajni zub je već izrastao. To nije neki veći problem, osim kod izložbenih pasa koji moraju imati savršene zube, ali se između ta dva zuba može zadržavati hrana, što može da dovede do zadržavanja bakterija.
Po stanju zuba može se i okvirno odrediti starost psa, mada ta metoda nije preterano pouzdana, jer neki psi imaju zdravije zube i sa manje kamenca sa 10 godina, nego neki sa 2 godine.

Zašto je to tako?
Zdravlje zuba zavisi od mnogo faktora. Genetika, ishrana, način držanja… Počnimo od genetike.
Opste je poznato da manji psi imaju više problema sa zubnim kamencem. Zašto? Mali psi imaju drugačiji metabolizam od velikih pasa, te drugačiji pH pljuvacke, tako da se kamenac kod njih više stvara nego kod većih rasa. Taj problem je posebno izražen kod pudli, koje već vrlo mlade mogu imati velike naslage kamenca.
Ishrana je jedan od najvažnijih faktora. Ishrana konzervama i mekanom hranom jedan je od važnih razloga stvaranja kamenca. Kada je pas hranjen suvom hranom, on tu hranu mora dobro da sažvace, pa na taj način hrana mehanički čisti zube, stružeći po njihovoj površini i uklanjajući plak, odnosno naslage po zubima. Ukoliko je pas hranjen sa konzervama, takav efekat izostaje, pa sav plak koji se stvorio na zubima ostaje.
Kako nastaje kamenac?
Na zubima prvo nastaje plak. To je belkasta, lepljiva naslaga na zubima koju čine ostaci hrane i bakterije. Lako se skida četkicom. Ukoliko se plak ne ukloni, pod uticajem pljuvacke i bakterija, on kalcificira i nastaje kamenac. Budući da je kamenac hrapav, na njemu se zadržavaju veće količine plaka, koji opet dovodi do veće količine kamenca.

Kamenac ulazi pod desni, odvajajući ga od zuba. S obzirom da je kamenac prekriven bakterijama, dolazi do upale desni, ili GINGIVITISA. Gingivitis je lako prepoznati, jer desni umesto bledo roze boje postane zacrvenjeno, otečeno i lako prokrvari.

Ukoliko se kamenac ne ukloni, bolest napreduje do PARODENTOZE, odnosno do povlačenja desni, što vodi do ispadanja zuba.

Lečenje:
Jedini način lečenja je uklanjanje zubnog kamenca mehanički i ultrazvučno. Takođe postoji veliki izbor preparata koji se preporučuju vlasnicima kako bi smirili upalu desni i sprečili nastajanje novog kamenca.

Preventiva:
Postoji mnogo načina da se spreči pojava kamenca ili barem produži vreme pre pojave. Danas na tržištu postoje razni preparati u obliku hrane, pasti, krema, grickalica, igrački i ostalog, čiji je cilj mehanički ili hemijski da spreči nastajanje plaka i kamenca. Takođe postoji i četkica za zube i pasta posebno formulisana za pse, ukoliko vam pas dopusti četkanje zuba. Jedna od «starijih» metoda čišćenja zuba je davanje psu kostiju kako bi ih glodjao. Kost goveđe potkolenice je najbolja za to, ali nemojte dopustiti psu da je pojede, jer bi to moglo voditi do drugih zdravstvenih problema.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.