Piometra

Piometra

Što je piometra (lat. pyometra)?
Piometra je gnojna upala materice kod kuja i mačaka. Javlja se isključivo kod nesterilisanih životinja, i posebno kod životinja u starostikoje nikada nisu imale leglo, i kod kuja koje su primale hormonsku terapiju, u vidu odlaganja teranja ili sprečavanja začeća greškom uparenih kuja.

Simptomi piometre:
Prvi simptomi se javljaju oko mesec i po, do dva nakon teranja. Kuja je mirnija, letargična, telesna temperatura može i ne mora biti povišena, ponekad se može videti povećan i napet stomak, povraćanje i proliv, slabost zadnjih nogu.
Ponekad se javlja gnojni iscedak iz vulve i u tom slučaju je dijagnostika vrlo jednostavna.

Kod tzv. zatvorene piometre, nema iscetka jer je grlic materice zatvoren, pa je dijagnostika komplikovanija. Potrebno je ultrazvukom ili rentgenom utvrditi da je materica povećana i ispunjena sadrzajem, inapraviti dodatne krvne analize.

Lečenje piometre:
Lečenje se mora započeti što pre, pogotovo u slučaju zatvorene piometre, gde preti opasnost od pucanja materice pod pritiskom gnojnog sadržaja, i izlivanja gnojnog sadržaja po trbušnoj duplji.

Uz standardnu terapiju antibioticima, u slučaju otvorene piometre mogu se davati i lekovi koji podstiču izbacivanje gnojnog sadržaja iz materice. U slučaju zatvorene piometre, to nije moguće.

U svakom slučaju, jedino pouzdano i preporučljivo lečenje je hirurska intervencija kojom se vadi materica, zajedno sa gnojnim sadržajem, čime se organizmu pruža puno veća šansa za oporavak bez bakterija i toksina koji se ispuštaju u krv.
Osim što je najpouzdanija metoda, hirurski zahvat je i najbolja metoda, iz razloga što vađenjem materice, više ne postoji šanse za ponovo javljanje piometre, kao što je slučaj sa medikamentoznom terapijom, kod koje posle svakog teranja postoji šansa za ponovo javljanje bolesti.

Sprečavanje bolesti
Jedini način da se bolest spreči je sterilizacija životinje, i to što ranije, čime seistovremeno smanjuje mogućnost da će životinja kasnije u životu oboleti od tumora mlečnih žlezdi.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.