Upala analnih vrećica pasa

Upala analnih vrećica pasa

Analne vrecice se nalaze s obe strane čmara i u njih se nakuplja sadržaj mirisnih analnih žlezda. Često ste videli da se psi njuše oko guze i nakon toga je usledila igra ili svađa. Dakle, psi prema tom specifičnom mirisu prepoznaju prijatelje od neprijatelja.
Zbog čega nastaje upala analnih vrecica, problem zbog kojeg se nekim vlasnicima diže kosa na glavi?!

Analne vrecice se fiziološki prazne istiskivanjem izmeta. Problem u vidu upale nastaje prvenstveno kod predisponiranih pasa, ali su i neke rase sklonije tom problemu, kao npr. pekinezeri, shi-tzu, nemački ovčari, rottweileri, bernski planinski psi itd..

Problematični su psi koji imaju anatomsku sklonost u vidu duplikature na izlaznom otvoru vrecice, duge kanale ili velike vrecice pa je na taj način i otežan izlazak sadržaja iz samih vrecica. Sadržaj se nakuplja, fermentuje i uzrokuje upalu, koja može biti lokalna ili da preraste u opstu alergijsku reakciju. Najblaža reakcija na prepune vrecice je obično "vožnja po guzi", kada pas na taj način pokušava da reši problem.

Opsta alergijska reakcija manifestuje se opstim, neprestanim svrabežom, kojim pas može i sam sebi da ošteti kožu i takvo mesto nazivamo "hot spotom". Po pravilu veterinara treba posetiti sto pre, jer će inače nastati alergijski dermatitis, koji se po pravilu leči oko sedam dana.

Lečenje se svodi na pražnjenje sadržaja iz vrecica, njihovim ispiranjem i aplikacijom leka u njih ako je potrebno. Ukoliko postoji opsta alergijska reakcija i upala kože, neminovna je terapija antibioticima i kortizonskim preparatima.

Prie tridesetak godina bili su aktualni pokušaji korišcenja drastičnih sredstava u "lečenju" tog problema lokalnom aplikacijom srebro nitrata, lotagena ili koncentrovanog joda. Ubrzo su sve te metode napuštene zbog vrlo loših rezultata, jer su mnogi pacijenti završili s vrlo teškim upalnim promenama u vidu nekroze celog analnog područja.

Radikalna metoda koja se primenjuje je operativno uklanjanje analnih vrecica. Značajno je da je ona indikovana samo ukoliko je upala analnih vrecica učestao problem i može da se sprovede tek nakon sanacije upale.

Budući da letnje, toplo i vlažno vreme pogoduje stvaranju upalnog procesa , zbog brze fermentacije sadržaja, dobro je uraditi kontrolno ispiranje sadržaja, kako bi se prevenirali navedeni problemi.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.