Putovanje u inostranstvo

Putovanje u inostranstvo

PUTOVANJE U INOSTRANSTVO SA ŽIVOTINJOM

S obzirom da sve više ljubimaca putuje sa svojim vlasnicima na odmor ili kad se sele u drugu državu, za vas smo sastavili popis obavezne procedure pri putovanju sa Vašim ljubimcem.

Svaka država ima svoja pravila što se tiče ulaska životinja u državu, pa ćemo Vam objasniti proceduru za one najčešće države za koje smo imali pitanja vlasnika. Jedan od osnovnih uslova za putovanje ljubimaca jeste da su oni zdravi, redovno vakcinisani protiv besnila imikročipovani, jer u protivnom ne mogu izaći iz Republike Srbije.

Prilikom putovanjaunutar Republike Srbijene trebaju Vam sertifikati, ali Vam treba Pasos za kućnog ljubimca u kome trebaju biti pravilno ispunjeni podaci o vlasniku, podaci o životinji,
upisan broj mikročipa i ispunjen datum poslednje vakcinacije protiv besnila.

Za putovanja unutar Evropske unije, propisi variraju od države do države. Uglavnom sve zemlje traze dokaz o titru antitela na besnilo,pasos sa urednom vakcinacijom i mikrocip kod zivotinje.

Sta je sve potrebno da bi vlasnik sa ljubimcem putovao u zemlje Evropske Unije
Prvo zivotinja mora da bude vakcinisana protiv besnila i obelezena tj.cipovana i da ima pasos koji dobija pri obelezavanju. Iz krvi treba odrediti titar antitela na besnilo koji je najveci mesec dana posle vakcinacije.

Kako vreme odmice taj titar pada pa se desavalo da sa sedam meseci titar bude ispod dozvoljenog tako da ako prodje sest meseci od vakcinacije zivotinju trebalo vakcinisati ponovo,pa onda odraditi titar antitela nakon mesec dana.
Kod nas u ambulanti vadjenje krvi i odredjivanje titra antitela kosta 8500 din.Kad stigne nalaz da je titar antitela pozitivan onda vlasnik sa tim nalazom i pasosem ide u ministarstvo veterine(kancelarija koja izdaje potvrde je u zgradi Beomedicine u Ustanickoj ulici na Dusanovcu)da dobije potvrdu za zivotinju da moze da putuje.To kod njih kosta oko 4000din.Po veterinarskom pravilniku od vakcinacije treba da prodje 3 meseca da bi se dobila potvrda za put,ali se potvrda dobija i ako je taj period kraci.Ta potvrda vazi uz postojeci pasos.Takodje pred sam put je potrebno i uverenje Veterinarske ambulante o zdravstvenom stanju da ne bude strija od 72h.Kod nas to uverenje kosta 800din.

Sta je sve potrebno da bi vlasnik sa ljubimcem putovao u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju
Zivotinja mora da bude vakcinisana protiv besnila,obelezena(cipovana),vakcinisana protiv zaraznih bolesti,da poseduje pasos i da ima uverene o zdravstvenom stanju izdato od veterinarske ambulante koje nije starije od 72h.Kod nas to uverenje kosta 1500din.Na engleskom jeziku potvrda košta 2000din.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.