Piroplazmoza Pasa

Piroplazmoza Pasa

Sve je veći problem bolesti koje prenose krpelji, a to su piroplazmoza, odnosno Babesioza, krpeljski encefalitis i promene na koži koje krpelj izazove svojim ubodom.

Šta je piroplamoza?
To je bolest pasa i ostalih domaćih životinja koje uzrokuju protozoe iz roda Babesia. Bolest je brzog toka, propraćena visokom temperaturom, bledilom sluznica (anemija), žuticom i mokrenjem krvi.

Ko je prenosi i na koji način?
Bolest prenose krpelji (ixodae) koji parazitiraju na koži raznih domaćih i divljih životinja i hrane se krvlju domaćina. Oni mogubiti i do 2 cm , sa leđnim i trbušnim plocama i usnim aparatom prilagođenim za ubadanje i sisanje. Osim što sišu krv i uznemiravaju životinju oni su biološki prenosioci mnogih zaraznih bolesti domacih životinja i ljudi, ne samo parazitskih već virusnih i bakterijskih. Produkti pljuvacnih žlezda nekih vrsta krpelja uzrokuju krpeljsku paralizu (tick paralysis). Uzročnici piroplazmoze nalaze se u pljuvacnim žlijezdama (razvojni stadijumi sele se u pljuvacne žlezde prilikom početka sisanja krvi), pa se tako i prenose u krv domaćina. Prilikom ulaska u krv razmnožavaju se velikom brzinom, uhvate se za eritrocite i razaraju ih.

Koji su znakovi bolesti?
Vrlo je karakteristično da je bolest akutna sa izrazito povišenom temperaturom (preko 40°C ). Pas se povlači u mirnije i tamnije delove stana, nezainteresovan je za okolinu, odbija uzimanje hrane, ponekad se javljaju smetnje sa stolicom (zatvor ili proliv), rad srca i disanje je ubrzano, izrazito je karakteristično žutilo sluznica, mokraća tamno crvene boje. Vrlo je bitno da u tom trenutku hitno intervenisete, odnosno da psa odvedete veterinaru radi adekvatne terapije, i da se pridržavate njegovih uputstava.

Lečenje:
Lečenje se sprovodi preparatom koji uništava babezije u organizmu, antibioticima koji spriječavaju i leče sekundarne bolesti nastale zbog smanjene otpornosti organizma, i vitaminima koji pomažu organizmu u borbi protiv bolesti. U većini slučajeva to je dovoljna terapija da bi životinja ozdravila, ukoliko je lečenje počelo na vreme. U težim slučajevima, kada se bolest kasno prepozna, pa se kasnilo sa početkom lečenja, ponekad treba dati transfuziju krvi, kako bi organizam imao dovoljno eritrocita dok ne stvori sam dovoljnu količinu. Takođe postoje hrane koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama, kao što su Royal Canin Hepatic ili Hills L/D, koja potpomaže rad jetre za vreme teške bolesti i primanja jakih lekova. Takođr se može davati i B vitamin, koji će otvoriti apetit.

Kako postupati sa bolesnom živootinjom?
Nakon primljene terapije životinju treba poštedeti svih fizičkih napora i hraniti je laganom i lako svarljivom hranom po preporuci veterinara.

Prevencija pojave bolesti?
Životinju tretirati endoparazitskim sredstvima (Frontline, Fypryst,Efypro, Advantix i dr.), repelentnim ogrlicama koje možete da nabavite u svakoj veterinarskoj apoteci. Međutim zaštita je delimična i još ne postoji idealno zaštitno sredstvo koje bi životinju u potpunosti zaštitilo. Međutim, postoji vakcina koja uveliko smanjuje mogućnost oboljevanja životinje, ali ako i oboli, oboli u blažem obliku bolesti, koja nije smrtonosna. Takođe je preporučljivo i pregledati životinju poslije svake šetnje po prirodi.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.