Priprema za operaciju

Priprema za operaciju

PRIPREMA ZA OPERACIJU ŽIVOTINJE I POSTUPAK POSLE OPERACIJE

Pravilna priprema životinje za operaciju od strane vlasnika vrlo je važna kako bi operacionii zahvat prošao bez nepotrebnih komplikacija.

Ovde ćemo vam objasniti celi postupak koji trebate da prodjete sa vašim ljubimcem pre i neposredno nakon operacije.

Priprema za operaciju:
Dakle, prva stvar je naravno, dogovoriti operaciju sa vašim veterinarom. Nakon što dogovorite datum i vreme operacije, potrebno je životinju pravilno pripremiti za sam zahvat:

  1. Kod starijih životinja i kod životinja koje su bolesne, preporučljivo je napraviti biohemijsku analizu krvi ili neku drugu analizu koju veterinar odredi. Biohemijskom analizom krvi veterinar dobija na uvid stanje pojedinih organskih sistema, a to mu pomaže u izboru najprikladnijeg anestetika, kako bi sama operacija i oporavak prošli što lakše za životinju.
  2. Najvažnija stvar je ispostovati pravilo o hrani i vodi pre operacije.Ranije je bilo zastupljeno pravilo da zivotinja gladuje 24 h pre operacije i da ne pije vodu 12h pre intervencije.Sada se obicno zivotinji vece pre operacije skloni hrana a vodu mogu da piju 4-5 sati do pre intervencije.
    Zašto je VRLO BITNO da životinja ne jede na dan operacije? U pravilu svi anestetici koji se daju mogu izazvati nagon za povraćanjem, što svesnoj životinji ne predstavlja problem, dok kod anestezirane životinje vrlo često dovede do problema, jer životinja nije u stanju da taj sadržaj izbaci iz usta, nego se može dogoditi da udahne ispovraćani sadržaj, a to može dovesti do vrlo ozbiljnih problema, od teške komplikovane upale pluća pa čak do gušenja vlastitim ispovraćanim sadržajem. Dakle, životinja MORA biti praznoga želuca. Ovo ne vazi za male biljojede, poput kunića, zečeva, zamoraca i sl., koji moraju imati hranu u svakom trenutku. Kada takvog ljubimca predajete na operaciju, u gajbicu mu slobodno stavite manju količinu sena ili neke druge hrane.
  3. Životinju treba prošetati pre operacije kako bi obavila nuždu, znači izmokrila se i defecirala. To je vrlo bitno, jer s obzirom da anestezija opušta mišiće, često se dogodi da životinja obavi nuždu na operacionom stolu, što kontaminira uslove za vreme operacije, koji moraju biti aseptički, pa se može zagaditi rana i dovesti do komplikacija.

Oporavak posle operacije:
Po pravilu, životinje ostaju u ambulanti na posmatranju dokle god se delimično ne probude iz anestezije. Pre nego što dođe po životinju, vlasnik bi trebao kod kuće da pripremi prostoriju u kojoj će životinja boraviti ostatak dana posle operacije. Prostorija treba biti topla, zamračena i po mogućnosti bez predmeta sa kojima bi se životinja mogla ozlediti dok se budi iz anestezije (anestezirani psi pokušavaju ustati na noge, ali pritom često padaju dok jelovanje anestetika ne prestane).

Pri dolasku u ambulantu, vlasnik bi trebalo da ponese cebe ili nešto drugo u čemu će se životinja nositi, s obzirom da ih većina još nije u stanju da hoda.

Nakon dolaska kuci, životinja se sješta u pripremljenu prostoriju i pušta da se sama polako budi, uz redovne kontole svakih 10-15 minuta. Po pravilu, psi se potpuno razbude 3-4 sata nakon samog zahvata. Dok životinja nije potpuno budna, HRANA I VODA SU STROGO ZABRANJENI jer se refleks gutanja nije do kraja vratio, pa bi hrana ili voda mogli završiti u plućima umesto u želucu. Kada smatrate da se životinja probudila, probajte dajoj ponudite malo vode, 1dcl. Ukoliko životinja može da pije vodu, možete joj dati i malu količinu hrane,ali uz nadzor.Znaci prvo voda pa onda hrana.

Mačke koje su bile na operaciji moraju ostati u transporteru ili nekoj vrsti ograde(gajbica) dokle god se potpuno ne probude, jer iako vama mačka izgleda svesno, njena percepcija okoline je uveliko promenjena, pa postoji velika mogućnost da se povredi ukoliko je pustite da slobodno hoda kućom. Za mačke koje se drze napolju: tek drugi dan posle operacije mačku smete pustiti napolje iz kuće, kada ste potpuno sigurni da je delovanje anestetika skroz nestalo.
Kod životinja kojima je otvarana trbušna duplja (sterilizacija, zahvati na crevima ili mokraćnoj besici… ), vlasnik mora obezbediti da životinje ne skaču (sa kreveta, iz auta, ne propinju se…), da trbušni šavovi nebi popustili ili pukli.
Ukoliko ne možete da osigurate mirovanje životinje, treba kontaktirati veterinara koji će prepisati sredstvo za sedaciju.

Ukoliko životinja liže ranu, pokušava skinuti šavove ili zavoj, mora dajoj se stavi «Elizabetanska kragna» odgovarajuće veličine kako bi se sprečilo diranje rane.
U pravilu, nakon 8-10 dana šavovi se skidaju i životinja se može vratiti normalnom režimu života.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.