Starost

Starost

Uvek se pitamo koliko "vredi" jedna pseca godina života u odnosu na ljudsku!? Neki kinolozi su čak načinili i tabele po kojima se to može i izračunati, ali to je ipak samo zabavno citanje.
Ukoliko uzmemo u obzir rasne razlike među psima, onda ćemo uvideti da jedan pekinezer već sa 6 meseci bude odrastao pas, dok će jednoj dogi za to trebati i dve godine. Isto tako male rase žive duze od velikih. Tako su i neke bolesti ili "staračke" promene vezane uz rase.

Npr. degenerativne promene na karlici, odnosno hrskavičavom tkivu za nemačkog boksera su čak "normalan" nalaz već u ranoj zrelosti, dok se kod drugih rasa to smatra teškim patološkim nalazom u poodmaklim godinama.

Isto tako kod malih rasa duge kicme, zbog poremećene statike, diskopatije dijagnostikujemo vrlo rano, dok će kod velikih rasa to biti nalaz najčešće nakon osme godine života. Bolesti srca srećemo takođe ranije kod malih i srednjih rasa, a kod velikih kao znak staračkih promena. Tako terijeri i pudle već sa 4-5 godina mogu da imaju promene na srčanim zaliscima.
Zato kada veterinar dijagnostikuje te promene, koje se stetoskopom čuju u vidu šuma, potrebno je misliti na buduće posledice i pravovremeno započeti potrebnu terapiju ili dati potporne lekove za jačanje srčanog mišića. Prema potrebi treba načiniti i kontrolni EKG i ULTRAZVUČNI PREGLED. Naročito je bitno to uraditi pre eventualnih hirurških zahvata, jer takav propust može biti koban za pacijenta. Velike rase su pak sklone tzv. dilataciji ili staračkom proširenju srca, koje je najčešći razlog prerane smrti za doge, dobermane ili newfaunlandere.

U starosti vrlo su česte i hronične upale bubrega s posledičnim zakazivanjem u njihovom radu. Tako prema statistikama u poremecaju rada bubrega oni zauzimaju vrlo visoko mesto prema učestalosti u starih pasa.

Najčešći razlog su upale u mladosti, koje prođu bez kliničkih simptoma ili su posledica drugih težih prebolelih bolesti. Poznato je da bubrezi mogu vrlo dobro da kompenzuju nedostatak u radu nekog broja nefrona, i tako organizam lako prikrije taj poremećaj. Takođe biohemijskom analizom možemo dokazati poremećaj u radu bubrega tek ako je više od 50% celija bubrega izvan funkcije, zato je jako bitno biti dobar kliničar! U vezi s bubrezima moramo prvenstveno naglasiti bitnost prehrane! Sva začinjena hrana, je ono najlošije što možete ponuditi svom psu!

Druge "staračke" bolesti vezane su npr.uz pol. Tako se šečerna bolest najčešće dijagnostikuje nakon 7 godine života, ali pretežno kod kuja, odnosno u mačora. Tumorozna bujanja vezana su opet uz rase, gde prednjači bokser. Česti su i tumori mlečnih žlezda, koji su čak i pravilo kod kuja koje nisu bile kastrirane na vreme. Takođe je učestala dijagnoza kod starih kuja – pyometra ili gnojna infekcija materice. Kod starih pasa nalazimo kao i kod muškaraca, neupalno ili tumorozno bujanje prostate. Često se pojavljuje i nagluvost i gluvost.

Dakle, prema izloženome možete i sami zaključiti koliko je opsežna GERIJATRIJA kod naših kućnih ljubimaca pa će samo objektivna dijagnostika i adekvatno lečenje na vreme(!) njima omogućiti dalju i lepšu starost!

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.