Rinotraheitis Mačaka

Rinotraheitis Mačaka

Virusni rinotraheitis mačaka je zarazna, vrlo kontagiozna bolest sa visokom temperaturom. Manifestuje se konjunktivitisom, suzenjem, iscetkom iz nosa, kunjanjem, kijanjem i vidljivim promenama na prednjim disajnim putevima. Uzročnik je herpesvirus - mačji tip 1. Izvor infekcije je bolesna mačka. Postoje i klinički inaparentne infekcije (klinički nevidljive, bez prisutnih simptoma), koje omogućuju neprimetno širenje uzročnika.

Virus se izlučuje iscetkom iz očiju i nosa i pljuvackom. Oboljevaju samo mačke i virus se ne prenosi na druge životinje. Inkubacija traje 2-5 dana. Tok i težina bolesti mogu biti vrlo različiti - od nevidljivog oblika pa do naglog uginuća. Naročito osetljive su mlade životinje, kod kojih smrtnost može biti do 100%. Bolest se ispoljava visokom temperaturom, obilnim iscetkom iz očiju, zbog kojeg se mogu slepiti kapci i začepiti nosni otvori, kijanjem i promenama na prednjim disajnim putevima, zbog čega mačke otežano dišu, ne jedu i gube na telesnoj težini. Dlaka im je nakostrešena i neuredna. 
Sam gnojni iscedak nije posledica virusa kao takvog, već posledica napada bakterija na oslabljeni organizam.

Lečenje:
Ukoliko se ne leči, mačka obično ugine od upale pluća kao posledice bolesti, pa smrtnost iznosi skoro 100 %. Ukoliko se krene sa lečenjem na vreme, mačke obično ozdrave kroz 2 nedelje. S obzirom da nema specifičnog lijeka za virus, lečenje se bazira na antibiotskoj terapiji, primeni mukolitičkih preparata kako bi se olakšalo životinji da izbaci sluz i gnoj iz disajnih puteva i vitaminima kako bi se ubrzao oporavak i podigao imunitet. Takođe se mogu koristiti masti za oči kako bi se sprečilo nakupljanje gnojnog iscetka i čist fiziološki rastvor za ispiranje disajnih puteva.

Preventiva:
Jedina preventiva je vakcinacija mačke, s obzirom da se prenosi kontaktom. Prvo vakcinisanje se vrši u starosti od 8 nedelja, a revakcinacija sa 12 nedelja. vakcinise se polivalentnom vakcinom koja štiti i od drugih zaraznih bolesti.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.