Zec i kunić

Zec i kunić

Još jedna predivna životinjica, veoma privržena vlasniku. Ako se odlučite za jednog od ova dva slatkiša sigurno ćete biti oduševljeni.

Iako ćemo Vam mi ovde opisati kako treba da izgleda „kućica“ Vašeg mezimca, sigurni smo da će on u toj kućici samo spavati, a ostatak svog dana provodiće trčkarajući po kući za Vama. Kao i sve glodare i ove slatkiše treba čuvati u kavezu sa metalnim šipkicama jer oni imaju konstantnu potrebu da nešto grickaju pa će im „zidovi“ kaveza biti idealna zabava. Po dnu kaveza najbolje bi bilo posuti malo piljevine i dosta suve trave, a ovu prostirku bi bilo poželjno menjati svaki drugi dan.

Kada je reč o ishrani Vašeg zeca ili kunića potrebo mu je obezbediti sveže seno (mešavina raznih trava, lucerki ili zob), sveže povrće i bilje kao što su šargarepa, peršun, detelina, bosiljak, listovi brokule, cvetovi i listovi maslačka, listovi salate(spoljašnji, tamniji ). Takođe kelj, blitva, mlada pšenica i kvalitetne mešavine semenki. Izuzetno vole i voće i ono može poslužiti kao desert, ali u malim količinama zbog velike koncentracije šećera, kao i zbog mogućeg poremećaja bakterijeske ravnoteže unutar probavnog sistema. Sveža i čista voda treba UVEK da im bude dostupna. Kod nepravilne ishrane mogu se javiti problemi sa zubima.

I za kraj nekoliko zanimljivosti vezanih za ponašanje ovih slatkih ljubimaca:
Trljanje donjim delom njuškice - Tu se nalaze žlezde pomoću kojih obeležavaju stvari, hranu, druge životinje ili ljude koje im pripadaju (miris koji ljudi ne mogu osetiti).

Gugutanje - Obično dok trči. Jako sam veseo!

Guranje njuškicom - Ako Vas lagano gura (obično dva, tri puta za redom), to jednostavno znači "halo, tu sam" ili bi hteo da ga milujete.
Stajanje na zadnjim nogama - Želja za boljim pogledom, privlačenje pažnje ili moljenje za hranu.

"Škrgutanje" zubima - Označava zadovoljstvo, slično kao kada mačke predu.
Lizanje - Vaš zec vas voli! Jednostavno vam pokušava reći: "Hvala, volim te." Najčešće ližu ruku dok ih mazite. Mogu Vam i "oprati" lice ili ruke kad je došao, barem po njihovom mišljenju, Vaš red na malo nežnosti. Uzvratite im nežnost tako da ih lagano prstom milujete po obrazima ili njuški, ili ih jednostavno mazite po leđima, vratu ili oko ušiju.

Privijanje - Umesto lizanja, neki kunići jednostavno se šćućure uz Vas na kauču ili uz neku drugu životinju. Neki čak mogu tako i zaspati. Smatrajte to velikim komplimentom.

Veselo skakutanje u svim smerovima - uz zabacivanje šapica u stranu i okretanje u vazduhu, tzv. "zečji ples"- znak čiste sreće i veselja i jedan od najlepših prizora koji možete doživeti u životu sa kunićima. Najčešće će se zatrčati prije nego izvede akrobacije, ali ponekad to napravi i iz "sedećeg" položaja.

Trzanje obrazima, očima ili šapama u snu - Ne brinite se, nešto sanja, a vi se samo možete nadati da sanja nešto lepo. Ostavite ga na miru.

Druženje - Oni su vrlo društvena bića. Često će vas pratiti po celom stanu, strpljivo čekati da izađete iz kupatila (ili kade) ili će zaspati ispod vašeg radnog stola dok radite dugo u noć.

Odazivanje na poziv - Takođe jedan od znakova privrženosti, no ne očekujte previše. Često će vas namerno ignorisati, ako u tom trenuku imaju pametnija posla. Više na www.zecovi.net

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.