Mikrosporoza

Mikrosporoza

Mikrosporoza je gljivična kožna bolest uzrokovana gljivicama Microsporum canis i Microsporum gypseum. Najčešće se javlja kod mačaka, nešto ređe kod pasa, ali ono najbitnije da se spomene je, da je mikrosporoza ZOONOZA, odnosno bolest koja prelazi sa životinja na ljude.

Simptomi:
Mikrosporoza kod životinja se manifestira jednom ili više alopecija, odnosno bezdlačnih područja na telu životinje koje mogu biti okrugle, nepravilnog oblika. Te promene mogu biti manje, oko 1 cm, ali mogu zahvatiti i veću površinu tela. Na tim mestima obično možemo videti crvenilo, perutanje kože ili krastice. Dlaka je ili ispala, ili je jako proređena, i lako puca.

Kod ljudi, ukoliko je zaraženo područje glave, kosa na tim mestima ispada u vidu krugova ili elipsi.
Ukoliko je zaražena koža, vide se promene u obliku kruga, sa zacrvenjenim i uzdignutim rubom, dok je unutrašnjost kruga normalne boje. Krugovi su cca. 1 cm u precniku.

Dijagnostikovanje:
Dijagnostikovanje se vrši Woodovom lampom i Dermafyt testom. Ukoliko je životinja sumnjiva na mirkosporozu, prvo se vrši pregled Woodovom lampom u zamračenoj prostoriji, gde mesta zaražena mirkosporozom fluoresciraju u mraku. Nakon toga se sa područja koja svetle uzima uzorak koji se aplikuje na Dermafyt test. Između 2. i 10.og dana na testu se pokažu promene koje potvrđuju mikrosporozu. Lečenje mikrosporoze je jednostavno, pa će vam Vaš veterinar dati sva uputstva.

Mikrosporoza je samo jedna od mnogih bolesti koje životinje mogu preneti na ljude.Iz tog razloga vrlo je bitno ne dopustiti deci da se igraju sa nepoznatim životinjama, o kojima ne znate ništa. Isto tako, ako odlučite da udomite životinju sa ulice, prva stvar koju treba da napravite je da životinju odvedete kod veterinara, koji će detaljno pregledati životinju, kako bi bili sigurni da je zdrava, pogotovo u uslovima kada kuci imate decu ili druge ljubimce koji bi mogli biti zaraženi od strane nove životinje (buve, gliste, razne zarazne bolesti…).

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.