Kriptorhizam

Kriptorhizam

Kriptorhizam je izraz za nepotpuno spušten testis. To je relativno česta pojava kod koje se testis nije potpuno spustio u skrotum. Može biti jednostrana ili obostrana. Testisi se spuštaju iz trbušne duplje u mosnice pri kraju trudnoće, ili kratko vreme nakon porodjaja. Pri spuštanju u skrotum, testisi mogu da zastanu zbog prekratkog semovoda, preuskog preponskog kanala ili zbog prevelikog testisa.

Uzroci kriptorhizma su najčešće nasledne prirode, pa se zbog toga psi kriptorhidi isključuju iz priploda. Mužjaci sa obostranim kriptorhizmom su najčešće nesposobni za priplod, jer testisi propadaju zbog povišene temperature u telu, dok su jednostrani kriptorhidi relativno sposobni za priplod, koji se ne preporučuje, zbog naslednosti bolesti. Na slici možete videti desni, normalni testis, i levi, atrofirani, odnosno nerazvijeni.
Kriptorhizam može biti trbušni, preponski i preskrotalni, kada je testis previsoko u skrotumu. Kriptorhizam se najčešće dijagnostikuje u starosti od otprilike 2 meseca starosti, kada štene dođe na vakcinaciju, pre koje se obavlja opsti pregled.

Lečenje:
Kriptorhizam se može lečiti hormonski, ali se najčešće ne leči, jer je u suprotnosti sa veterinarskom etikom, i iz razloga što se takve životinje isključuju iz priploda.
Preporučuje se odstranjivanje zaostalog testisa, jer zaostali testis može da se razvije u malignu izraslinu. Takođe, može doći do torzije testisa, što je za životinju vrlo bolno.
Na slikama možete videti preponski kriptorhizam, koji je prerastao u tumorsku izraslinu zbog stalne iritacije.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.