Morsko prase

Morsko prase

Morsko prase je sisar iz porodice glodara. Potice iz J. Amerike, odakle su rasprostranjeni po celome svetu. Vrlo su popularni kod ljudi koji žele da imaju ljubimca, ali nemaju vremena za životinje poput pasa i mačaka, pa se vrlo često kupuju kao ljubimci deci kako bi ih naučili odgovornosti, s obzirom da traže vrlo malo nege, a pružaju puno užitka.

U svetu su poznati pod nazivom Guinea pig, odnosno morsko prase. Prosečna težina im iznosi oko 1 kg, nešto manje za ženke, dok im je dužina cca 20-25 cm. Od ostalih glodara se razlikuju po tome što nemaju rep. Postoji više vrsta morskih prasica, ali najčešći su engleski (kratkodlaki sa glatkom dlakom), paragvajski (sa dugom dlakom) i argentinski (sa kratkom, ali grubom dlakom). Uz kvalitetnu negu, žive do 8 godina.

Ne zahtevaju puno prostora, najčešće se drže u gajbici koja mora biti minimalno 60x30 cm za jednu životinju, no najsretniji su u većim gajbicama ili kavezima uz puštanje da se kreću po stanu. Ukoliko ih puštate po stanu, morate biti oprezni i u svakom trenutku ih nadgledati, jer će pregristi skoro sve što im se nađe na putu, od nameštaja pa čak do električnih kablova, što po pravilu završi pogubno.

U gajbici moraju imati pojilicu, hranilicu, i mesto za spavanje, koje je najbolje napraviti od sena i slame. NIKADA nemojte stavljati novinski papir ili obični beli papir na dno gajbice, jer nisu retki slučajevi da se morski prasici otruju olovom ili hemikalijama za beljenje papira. Strugotinai slama su jedina pogodna podloga za dno kaveza.Neki vlasnici preferiraju stavljanje različitih tkanina na dno kaveza, ali morski prasici se često ozlede kada panično pokušavaju da izvuku noktić ili nogicu koja se zapetlja u tkaninu. Kavez se mora čistiti svaki dan, eventualno svaki drugi dan, ne samo zbog mirisa, već i zbog kontrole razmnožavanja mikroorganizama koji se znaju razvijati u podlozi i hrani nakon što se ukvasi ili natopi urinom.Sitnu piljevinu takođe nije dobro stavljati jer prilikom kretanja životinje diže se prašina koja potom završi u očima ili plućima, pa izaziva zdravstvene probleme.

Što se tiče ishrane, najbolje ih je hraniti gotovom komercijalnom hranom za morske prasice, jer je izbalansirana i sadrži sve vitamine i minerale potrebne prasetu. Takođe, mora im se dodavati seno koje je takođe najbolje kupiti u pet shopu, jer je kontrolisanog porekla, za razliku od sena koje često znamo uzeti sa sela,a koje pored nekontrolisanog porekla često sadrži i razne pesticide,a neretko i strana tela poput kamenčića ili eksera.
Od svežeg voća i povrća možete im davati jabuku (bez semenki), krušku, dinju, jagode, lubenicu, visnju, kivi, kupinu, bananu, list salate, maslačak, travu, sargarepu, kelj, zelje, brokoli…Bitno je da voće i povrće nije tretirano pesticidima, ili ukoliko niste sigurni u poreklo, da voće i povrće dobro operete i oljuštite.

Obzirom da su glodari, zubi im konstantno rastu, pa moraju imati mogućnost da troše zube, kako ne bi previše narasli. Za trošenje zuba najpogodnije su grančice deblje od 1 cm voćki koje nisu tretirane pesticidima. U pet shopovima se može naći i ponuda mineralnog kamena koji im služi za glodanje, a ujedno ih snabdeva vitaminima.
Po karakteru su vrlo znatiželjni i vole društvo. Vole da se maze i često slede vlasnika iz prostorije u prostoriju kao psi. Idealni su ljubimci koji se mogu dobro slagati i sa drugim ljubimcima, ali zbog nezne građe, potreban je nadzor odraslih ukoliko se mala deca igraju njima. Za razliku od ostalih glodara, nisu nocne životinje, odnosno danju su budni dok noću spavaju.
Po pravilu su zdrave životinje, problem im ponekad predstavljaju zubi koji nisu dovoljno istrošeni, pa im onemogućavaju uzimanje hrane. Veterinar može brzo rešiti taj problem rezanjem zuba na adekvatnu dužinu. Kod prasica držanih u stanu često i nokti narastu predugo, ali i to se lako rešava secenjem noktiju. Veterinar će Vam pokazati kako pravilno seci nokte, kako ne bi povredili krvne sudove u noktu. S obzirom na proždrljivost, često pate od gojaznosti, ali Vaš veterinar Vam može pomoći izračunati dnevne potrebe Vašeg morskog praseta, kako bi povratio težinu koju treba da ima. Ponekad se jave smetnje u varenju u obliku proliva ili nadimanja zbog neadekvatnog hranjenja. Ponekad se zbog neadekvatne higijene kaveza jave bakterijske ili gljivične upale kože.
Možete ih držati same ili u grupi, ali ukoliko ih želite držati u grupi ili paru, najbolje ih je odmah kupiti zajedno, jer u odrasloj dobi teže prihvataju jedinku istog pola, a ukoliko kupite životinju suprotnog pola, vrlo brzo će se početi razmnožavati. To se može sprečiti kastracijom jedne ili obe životinje.
Takođe se mogu dobro slagati sa drugim životinjama, ali neke rase nisu preporučljive za suživot, kao npr. terijeri, zbog svog izraženog nagona za lovom, često počnu zamorca ili sličnu manju životinju da doživljavaju kao plen.

Jeste li znali:
- da ženka može ponovno ostati gravidna nakon samo 6-48 h nakon zadnjeg okota?
- Da se svi morski prasici rađaju odmah spremni za samostalan život? Rađaju se otvorenih očiju, sa izraslim zubima, punom dlakom…
- Da su ih pripitomile Inke u Andama, gdje su služili kao hrana?
- Da nije potpuno razjašnjeno zašto se nazivaju «Gvinejskim svinjama»
- Da mogu čak 5 meseci da pamte put kroz lavirint do hrane

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.