Hot spot

Hot spot

Uzroci nastanka hot spota ili pyotraumatskog dermatitisa.

Najčešće je uzrokovan lokalnim alergijskim reakcijama koje će podstaci ekstremno lizanje, griženje ili grebanje kao što su:

  • alergije - hrana, inhalacija, kontakt
  • ektoparaziti - buve (alergija na buve je načešći uzrok hot spota), krpelji, šugarci
  • upale uva
  • loša nega dlačnog pokrivača
  • bolna stanja lokomotornog sistema (displazija, artroze)
  • problematika analnih vrećica
  • problemi u ponašanju 

Simptomi hot spota
Bolest ima sezonski karakter, retko se javlja zimi, uglavnom se javlja za vreme toplog i vlažnog vremena i to češće kod rasa sa gustom poddlakom (labrador, zlatni retriver, nemački ovčar, rottwailer) zbog slabe ventilacije krzna.
Hot spot je lezija najčešće okruglastog oblika, crvene boje i oštro ograničenih rubova. Najčešće je bez dlake, samo retko je prekrivena dlakom, vlažna je s gnojnim eksudatom i izrazito bolna. Može biti različite veličine do 10-tak cm i na više lokacija, a javlja se na onim mestima koje životinja može dohvatiti bilo da liže i grize ili da se češe i grebešapama.
Mesto lezije će nam ukazivati na njen primarni uzrok, pa npr. ako se lezije javljaju na glavi ili vratu, vrlo verovatno se radi o bolestima spoljasnjeg ušnog kanala. Ako su lezije oko korena repa, ukazuje na probleme vezane za analne vrećice. Ako se javljaju iznad kukova ukazuje na moguće problema s displazijom kukova i sl.
Te lezije nastaju iznenada, vrlo se brzo šire, često u roku nekoliko sati. Vlasnici znaju da posvedoce da uveče pas nije imao nikakve promene, a ujutro kad su se probudili pas je imao leziju ili čak više njih i do veličine dlana.

Lečenje hot spota
Preporuka je što pre javiti se veterinaru kako bi se sprečilo širenje lezije i mogućnost da se razvije dublja infekcija kože. Veterinar mora da ustanovi primarni uzrok i odredi terapiju.
Prvo je potrebno leziju očistiti. Dlake u samoj leziji i oko nje treba ošišati ili jos bolje obrijati dlaku. Nakon brijanja će lezija izgledati znatno veća, a odstranjivanjem dlake osigura se da se rana može sušiti na vazduhu, a ne da se„upari" ispod debelog sloja dlake i poddlake. Zatim leziju peremo vodom (hladnom ili mlakom), ali jako nežno jer je lezija jako bolna, a mogu se koristiti i blagi antiseptični šamponi. Nakon čišćenja rane, mogu se koristiti kreme na bazi antibiotika i kortikosteroida, mada one stvaraju film na rani, pa usporavaju zarastanje.
Često je potrebno sistemski aplikovati kortikosteroide da bi se zaustavio svrab koji je i doveo do lezije. Važno je znati da kortikosteroidi ne uklanjaju uzrok već samo svrab i to kroz kraći period, što je dovoljno dok se ne reši primarni uzrok i sanira hot spot. U nekim slučajevima potrebno je psu davati sistemski antibiotik što će svakako proceniti vaš veterinar.
Kako bi se sprečilo samoranjavanje životinje, potrebno je staviti zaštitni okovratnik i zadnje šape zaštiti sa debljim čarapama.

Preventiva
Važno je redovno češljati psa i to raščešljavati dlaku do kože, a naročito na proleće kada odbacuje poddlaku. Redovno treba stavljati zaštitu od buva i kontrolisati analne vrećice kod pasa koji imaju problema sa njima.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.