Kako izabrati idealnog kucnog ljubimca

Kako izabrati idealnog kucnog ljubimca

U današnjem dobu ultra brzog života izbor kućnog ljubimca postaje ne mali izazov. Pojedinci i porodice se suočavaju sa logističkim problemima za koje nisu ni znali da postoje. Tako da, pre izbora konkretnog ljubimca treba dobro razmisliti da li imate mogućnosti za tako nešto.

Svaka životinjska vrsta ima specifične potrebe u pogledu smeštaja, ishrane i zdravstvene zaštite.

Ako ste pokrili osnove, možete pristupiti razmatranju nabavke novog člana porodice.

Mačke

Mačke su idealne za osobe koje puno rade I nemaju dovoljno vremena da se posvete kućnom ljubimcu. Kvalitetna hrana, voda I povremeno igranje će nezavisnim mačkama biti sasvim dovoljno. U zavisnosti od temperamenta I ličnosti, ponekad vlasnici I njihove mačke žive kao cimeri, bez mnogo interakcije. Ako je maca mazna onda će stalno zahtevati vašu pažnju kada ste kod kuće. Kada niste, jednostavno će prespavati dok se ne vratite.

Ako imate malu decu, najbolje je uzeti mače da bi se od starta navikli jedni na druge. Deci se naravno mora objasniti da mače nije igračka I naučiti ih kako se vodi računa o njoj, koje su joj potrebe I kada joj treba dati prostora da “diše”…

Psi

Ako ste se odlučili za psa bilo koje veličine, morate biti svesni koliko je vremena potrebno za pravilno negovanje jednog šteneta ili odraslog psa.

Prva godina života psa je krucijalna za njegovo “obrazovanje”. To je period kada se morate maksimalno angažovati i naučiti psa kako da se ponaša praktično celog života. Ako se u ovoj fazi propusti nešto, kasnije se teško ispravlja.

Izbor rase je potpuno individualna stvar ali ipak bi bilo dobro da se raspitate o mogućim zdravstvenim problemima vezanim za rasu. Nasledne bolesti kod nekih rasa zaista predstavljaju problem i najbolje je unapred znati šta da očekujete u tom smislu.

Dolazimo do troškova ishrane koji uglavnom nisu veliki kod malih i srednjih rasa. Ako je pas velike ili gigantske rase, praktično jede količinski kao čovek što može biti opterećenje za kućni budžet.

 Nemojte zaboraviti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. U startu je to primarni program vakcinacije, a kasnije redovno čišćenje od spoljnih i unutrašnjih parazita, razni preventivni pregledi i godišnja vakcinacija. Zato odaberite dobrog veterinara i prepustite brigu o zdravlju vašeg ljubimca doktoru.

Ako odaberete štene mešanca ili usvojite odraslog psa iz nekog azila za kućne ljubimca uglavnom dobijate najprivrženijeg prijatelja doživotno, i upravo su mešanci moja preporuka.

Ptice

Razne ptice od kanarinca do najvećih papagaja vrlo često pronalaze mesto u našim domovima. S obzirom na mnogo različitih vrsta ptica morate biti svesni da je gajenje ptica problem za sebe. Specifičnosti u njihovoj ishrani su beskrajne. Insekti, razno zrnevlje pa čak i nektar...

Kod ptica je najbitnija preventiva bolesti koja se sastoji u pravilnoj ishrani i odgovarajućem držanju. Ako se ptica razboli, lečenje je teško i neizvesno.

Takođe ptice ne vole da budu same, ako radite ceo dan npr. ptica nije za Vas.

Glodari

Hrčak, morsko prase, kunić itd. imaju svojih prednosti. Uglavnom su ograničene na kavezno držanje sa minimalnim nutritivnim zahtevima. Mogu biti verni drugari puno godina ako se pripitome. I mogu ostajati u kavezu ako nemate previše vremena za njih a deca traže ljubimca.

Akvarijumske ribice

Akvarijum predstavlja istinski ukras u svakom domu. Ljubitelji akvaristike ih obično drže u dnevnoj sobi i uživaju u pogledu na mikro podvodni svet. Mnogi od vlasnika akvarijuma ne uključuju TV.

Osim početnog ulaganja kod formiranja akvarijuma kasnije praktično nemate troškova održavanja osim hrane za ribice. Ono što akvarijum zahteva je vaše vreme – nekoliko sati nedeljno za čišćenje, da bi sve bilo u redu i kako treba.

Reptili

Svih boja vrsta i veličina i isto toliko načina držanja, nege i ishrane. Vodeni, pustinjski, podzemni, močvarni... Zamislite ambijent i oni su prisutni. Ako Vas stvarno zanimaju o svakoj vrsti posebno možete pronaći mnogo odgovarajuće literature i saveta za njihovo držanje.

Na kraju, izbor kućnog ljubimca je individualna stvar. Zavisi od načina života pojedinca ili porodice i njihovog mogućnosti. Svejedno da li želite statusni simbol ili društvo, kućni ljubimac će svakako oplemeniti život svog vlasnika i otvoriti mu vrata u jedan prelepi svet za koji nije ni znao da postoji.

DVM, Miloš Panjković

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.