Kašalj kod pasa

Kašalj kod pasa

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu biti od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glisti pa sve do bolesti srca.

Prehlada je upala respiratornih organa, od kojih najčešće zahvata samo prednje disajne puteve, ali ukoliko se ne leči, može da se proširi do pluća i izazvati upalu pluća. U mladih, inače zdravih pasa, najčešći uzrok kašlju je upala grkljana i dušnika. Sluznica grla zadužena je za zagrejavanje i pročišćavanje udahnutog vazduha. Ukoliko pas udiše vrlo hladan vazduh ili jede vrlo hladnu hranu, sluznica postaje osetljivija i podložnija infekciji bakterijama i virusima.

Virusni kašalj, ili «Kašalj kaveza», «Kennel cough» se najčešće javlja kod uzgajivača ili u azilima, gde je veliki broj pasa na malom mestu, ali vrlo često se javlja i u urbanim sredinama, gde je velika koncentracija pasa. Često vlasnici dođu u ambulantu sa psom koji kašlje i kažu kako puno drugih pasa «na livadi» isto kašlje.

Simptomi koje vlasnik primećuje su glasno, hrapavo kašljanje otvorenih ustiju, pas izgleda kao da mu je nešto zapelo u grlu, pa to pokušava da izbaci. Neki psi mogu da povraćaju beli, penušavi sadržaj, zbog sluzi koja im se spušta u želudac i iritira ga. Kašalj se po pravilu javlja u napadima nekoliko puta na dan, a najčešće kad se pas jako uzbudi, npr. zbog šetnje ili dolaska vlasnika. Pas može da odbija hranu, pogotovo suvu hranu, jer mu grebe po upaljenom grlu. Može proći spontano u roku od nekoliko dana, ali ukoliko je temperatura povišena, ne sme se odlagati sa odlaskom veterinaru, jer vrlo lako pređe u upalupluca.

S obzirom da za virusna oboljenja nema određenog leka, daju se antibiotici kako bi se sprečile sekundarne infekcije koje mogu preći u upalu pluća, i daju se vitamini da malo podignu imunitet. Vlasnik može pomoći psu tako da mu daje vlažnu hranu, zagrejanu na sobnu temperaturu, nikako direktno iz frizidera, i eventualno, ukoliko pas želi, malo meda sa propolisom. Takođe, ukoliko je kašalj produktivan, odnosno stvara se sluz, daju se lekovi koji će tu sluz razrediti i pomoći psu da je izbaci, a ukoliko je kašalj suv i bolan, daju se lekovi za smirenje kašlja. Ni jedan od lekova nesme da se daje na svoju ruku bez saveta veterinara, jer ukoliko se ne koriste pravilno, mogu dovesti do neželjenih posledica.

Kašalj može biti uzrokovan i iritacijom glista koje migriraju, bolestima srca, kosti ili nekim drugim predmetom zapelim u grlu, tako da je preporučljivo odvesti psa kod veterinara koji će postaviti tačnu dijagnozu.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.