Rendgen

Rendgen

Rendgenologija kao grana veterinarske medicine primenjuje se u dijagnostici već desetinama godina, ali u Srbiji se broj RTG aparata naglo povećao sa otvaranjem specijalizovanih ambulanti za male životinje, dakle petnaestak godina.

Danas je uopste nezamisliv rad bez primene rendgen aparata u praksi, budući da smo bez njega u dijagnostičkom smislu u nekim situacijama potpuno onemogućeni u postavljanju objektivne dijagnoze. Kada primenjujemo rendgenološku dijagnostiku?

Mogućnosti primene su znatno veće nego što se zapravo misli. Naravno, prvenstveno služi u dijagnostici patologije na kostima, a najčešće prilikom utvrđivanja preloma, napuknuća, razvojnih anomalija, degenerativnih ili malignih procesa itd..

Takođe koristimo ga u dijagnostici zglobova i to razvojnih procesa, takođe preloma ili degeneracija. Dakle primena rendgena u dijagnostici koštanog sistema je od najranije mladosti pa sve do duboke starosti. Tako je poznata RTG kontrola razvoja kukova ili lakatnih zglobova, budući da su neke rase izrazito sklone tzv. displaziji , a posebno velike i gorostasne rase.

To možemo "zahvaliti" nestručnom radu tzv. uzgajivača koji su sistemski uništavali neke rase bez konsultacija sa veterinarskom strukom. Tako je danas vrlo teško pronaći zdravog nemačkog ovčara, rottweilera, bernskog planinskog psa ili boxera, neopterećenog genetski naslednim patološkim procesima.

Dalje, najčešće u starosti iznad 8 godina, česti su degenerativni procesi na karlici, a sve učestaliji je CAUDA EQUINA SYNDROM, kojeg je moguće uspešno lečiti radikalno-hirurški, ali naravno baš uz pravovremenu dijagnostiku.
Dalje, rendgen primjenjujemo u dijagnostici procesa na plućima, zatim kontrolisemo tzv. proširenje srca, a veliki značaj ima i u dijagnostici trbušnih organa. Ono što rendgenološki možemo dijagnostikovati je povećanje jetre i tumorozna bujanja, zatim neke procese u želucu i crevima, povećanje bubrega ili bubrežne kamencice, kao i besike.

Takođe tumori slezine, zatim povećanje prostate, dok će nam za finiju dijagnostiku biti ipak potreban ultrazvuk. Naravno da ne smemo izostaviti i dijagnostiku kostiju glave,vilice, odnosno zubi.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.