Demodikoza

Demodikoza

Demodikoza je parazitarna bolest pasa koja se prenosi sa životinje na životinju ili posredno npr. preko češlja, četke, stvari u okolini psa itd., a može da se pojavi u tri oblika, lokalizovanom, generalizovanom i kao pododemodikoza.

Lokalizovanim oblikom vrlo često psi boluju i bez reakcije vlasnika odlaskom veterinaru, budući da je uz mestimično ispadanje dlake, crvenilo i perutanje kože moguće i spontano izlečenje u periodu od 1-2 meseca.

Generalizovani oblik nastaje kao posledica invazije parazitima demodexa i urođene ili stečene slabosti imuniteta. Ne postoji rasna sklonost.
Bolest se najčešće pojavljuje kod mladih pasa koji su uzročnikom bili inavadirani već u leglu, ali klinički se manifestuje tek u kasnijim nedeljama života, zbog pada imuniteta, neke druge bolesti ili imunosupresivne terapije.

Dermatološke promene po pravilu započinju na glavi, prednjim nogama , a kasnije se šire na celo telo. Primećujemo crvenilo kože s ljuspicama, ali bez svrabeža. U kasnijem stadijumu bolesti nastaje upala dlačnih folikula,a takođe će u dubljim slojevima kože nastupiti bakterijska upala. Posledićno tome nastaje generalizovana upala limfnih čvorova.

Generalizovani oblik, vrlo je teško izlečiva kožna bolest, i verojatno su veterinari do sada iskoristili u lečenju sva sredstva koja stoje na raspolaganju, kako u veterinarskoj, tako i u humanoj dermatologiji.
Potrebno je takođe utvrditi razlog pada imuniteta i dijagnostikovati etiologiju bakterijske infekcije.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.