Entropium

Entropium

Entropium je promena položaja ocnih kapaka, odnosno naziv za uvrtanje kapka prema oku. Najčešće se uvrću donji kapci, premda mogu i gornji ili oba. Entropium može biti urođen, odnosno genetski, kao što je slučaj kod velikog procenta pasa Chow-chow i Shar-pei rase.

Na slici se vidi Shar-pei sa potpuno zavrnutim gornjim kapkom. Entropium je napravio velika oštećenja na rožnjaci. Zahvaćena su oba oka.

Takođe može biti i stečen, kao posledica čestih konjuktivitisa.
Uvrnuti kapak i trepavice mehanički iritiraju oko, pa ono počne da suzi. Često se nakon toga nasele bakterije, pa iscedak postane gnojan i stvaraju se krmelji na očima. Takođe, zbog stalne iritacije i struganja trepavica po nežnoj rožnjaci oka, oko počne da se povlači dublje u očne duplje, pa vlasnik često primeti da je psu jedno oko «manje» nego drugo.

Isti pas posle operacije, vidi se gornji kapak. Nekoliko dana posle operacije kada se otok smanji, kapak će biti na svom mestu.
Ukoliko se ne leči na vreme, odnosno ukoliko se kapak ne stavi u pravilan položaj hirurški, dolazi do trajnih oštećenja rožnjace oka, koje vode do slepila. Ukoliko se zahvat izvrši na vreme, čak i oko koje se uvuklo u očne duplje će se vratiti u pravilnu poziciju.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.