Flutd Mačaka

Flutd Mačaka

FLUDT, ili bolest donjih mokraćnih puteva mačaka nije jedinstvena bolest sama po sebi, nego naziv za grupu simptoma.

Simptomi FLUTD-a su:
Češći odlazak u pesak, smanjena količina mokraće, specifičan stav pri mokrenju, ponekad bolno oglasavanje prilikom mokrenja, i u uznapredovanom stadijumu krv u mokraći. Takođe oboljele životinje učestalo ližu genitalno područje.

Najčešće se javlja kod odraslih kastriranih mužjaka, mada se može javiti i u bilo kom periodu i nezavisno o polu.

FLUTD se javlja u 3 oblika:
• upala mokraćne besike,
• pesak,kristali i kamenje, 
• neprohodnost izvodnog mokracnog kanala.

Najčešće se javljaju struvitni kamencici, kalcijum-oksalatni kamencici, dok se cistini javljaju ređe. Kamencici mogu potpuno začepiti mokraćni kanal, i zaostajanjem mokrace dovesti do uremije životinje, koja je vrlo opasna, i neretko smrtonosna. Na RTG snimku se dobro vide.

Mogu se lečiti specijalnom hranom prema tipu kamenja, ali samo u slučajevima ako nisu zastali u mokraćnom kanalu. U tom slučaju potreban je hitan medicinski zahvat kako bi se izvadili.

Kristali se nalaze u mokraći, i ponekad zajedno sa sluzi iziritirane besike znaju da naprave sluzni čep, i na taj način zatvore mokracni kanal, ali se mokraćnim kateterom taj čep lako probije, pa se ispusti mokraća. Nakon tog zahvata, životinja takođe mora da jede posebno formulisanu hranu za mačke sa urološkim problemima, kako bi se preostali kristali otopili. Ukoliko životinja odbija medicinsku hranu, postoje različite paste koje imaju slično dejstvo.

Kako hrana pomaže? 
Neki od mokraćnih kamenja nastaju u kiseloj sredini, odnosno u kiseloj mokraći. Za njihovo rastapanje daje se hrana koja tu mokraću cini baznom, i na taj način sprečava stvaranje kristala i kamenaca, ali i otapa već nastale.
Neki od kamenaca su bazni, odnosno nastaju u baznoj sredini, zato se daju paste ili hrana koje tu mokraću zakiseljuju. Iz tog razloga, bitno je da vam VETERINAR prepiše terapiju nakon uroloških analiza, a ne da samoinicijativno dajete hranu, kako ne bi još dodatno pogoršali već postojeći problem.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.