Štenjenje

Štenjenje

Štenjenje kuje uvek je značajan i veliki događaj u kući vlasnika, svi su u iščekivanju da li će sve proći u redu, ali neke prvenstveno zanima broj plodova i pol, jer žele štence jednog dana i dobro da unovče.

Zato je iz oba razloga dobro znati ono najpotrebnije o štenjenju, ali i poneku tajnu koja će vam olakšati posao i zbrinjavanje kako štenadi tako i kuje.
Graviditet u proseku traje od 63-65dana, ali može varirati između 58-68 dana. Ono što je kraće smatramo preranim porodom, a sve što prelazi 68. dan apsolutna je indikacija za intervenciju veterinara.

Kako prepoznati pripremu za okot!? Kuji će se prvenstveno povećati mlečne žlezde, počeće izlučivanje mleka i bice primetan vaginalni iscedak. Vrlo jednostavna metoda kontrole okota je kontrola telesne temperature! Naime, zbog pada progesterona u krvi 12-24 sata pre poroda temperatura pada za 1C ili više, a s početkom otvaranja grlića materice ponovo poraste na prvobitnu temperaturu. Dakle kuji je potrebno 3-5 dana pre očekivanog okota meriti temperaturu dva puta dnevno, zabeležiti iznose, a najniža vrednost u tom periodu će biti početak poroda.

Vlasnici će takođe primetiti prestanak apetita, nemir, bojažljivost, traženje mesta za okot, povraćanje, nakon čega će uslediti i vidljivi trudovi.
Bitno je naglasiti da kuji treba pripremiti čisto i udobno mesto za okot i proveravati da li je sve u redu samo povremeno. Nakon što započne sam porod, vlasnici moraju znati da s plodom izlaze dva mehura, a nakon odvajanja posteljice vidljiv je iscedak zelene boje. Ukoliko kuja ne pregrize pupčanu vrpcu, dovoljno je iscepati je prstima i krajeve pupcane vrpce neko vreme stiskati, kako bi sprečili krvarenje. Posteljica nakon ploda izlazi za oko 15 minuta. Ponekad kuja i pojede posteljicu, što i nije neki problem. Štenad kuja poliže i tad ih možemo odvojiti na suvo i toplo mesto sve dok ne završi okot. Štenad se koti u razmacima od oko pola sata pa do najviše dva sata! Ukoliko dakle nakon dva sata kuja i dalje ima trudove bez rađanja nove štenadi treba obavezno zatražiti veterinarsku pomoć! Veterinar će napraviti opsti pregled kuje i utvrditi da li kuja ima još poneki plod ili ne. Ukoliko to nije moguće manuelno, potrebno je načiniti rentgenski snimak ili ultrazvučni pregled. Trudovi se mogu pospešiti hormonalno, ili ukoliko postoji indikacija potrebno je uraditi carski rez.

Nakon štenjenja štenad treba smestiti uz kuju, s time da temperatura u prostoriji treba biti oko 22C, dok će u ležištu biti oko 30C. To je vrlo bitno, jer štenad u prvim danima života nemaju razvijenu vlastitu termoregulaciju pa su skloni hladjenju.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.