Hrčak

Hrčak

Hrčak pripada familiji Muridae iz reda Rodentia. Potiču sa Evroazijskog područja gde naseljavaju pustinje, stepe i rečne pojaseve. Najmanje vrste su veličine oko 5,3 cm i težine oko 100 gr dok neki od `džinova` dosežu i 34 cm i skoro kilogram težine. Hrcak ostaje budan sve do jutra, veseo i aktivan. Noćne su životinje i retko su aktivni tokom dana. Ono nažalost u proseku traje svega dve do tri godine, koliki je životni vek ove životinjice Ako u jednom kavezu ima bar jedan hrčak sa uprljanim analnim otvorom (znak bolesti) nemojte iz tog kaveza kupiti nijednog hrčka. Za njega je važnija dobra nega i prostor za kretanje nego vaše bavljenje njime. Hrčak ne traži vazduh i sunce već mu je potrebna samo toplina (minimum 15 stepeni). Inače, ako je okolna temperatura niska, pašće u zimski san. On je osobenjak i voli da bude sam. Dakle, uopšte ne podnosi još jednog druga u kavezu. Može da do|e do krvavih obračuna. Samo patuljasti hrčak podnosi brata iz istog legla. Hrčka nikada ne treba ometati dok spava jer može da se razbesni, a ako se to češće ponavlja, onda može i da oboli. Drugo važno pravilo je da ga nikada ne hvatate odozgo (kao kada ga napada neprijatelj), već samo spreda ili sa strane. Kada su jako mali, treba da budu uz svoju mamu, otprilike 8 nedelja, a nakon tog vremena, treba ih razdvojiti, jer ako ih ima više u istom kavezu, skloni su tucama, pa neko može i da nastrada. 

Životni prostor
Može se smestiti u jednostavan drveni ili metalni kavez ili u veću staklenu posudu. Životni prostor jednog hrčka treba da bude dugačak najmanje 30 cm, širok 25 cm i visok oko 20 cm. Dno pospite suvom travom ili piljevinom. Neophodno je da ovu podlogu menjate na svakih 15 dana ili češce. U kavez, kutiju ili staklenu posudu smestite hranilicu, pojilicu i igračke.Ukoliko živi zatvoren, hrčak je sklon gojaznosti, što dalje vodi poremećaju metabolizma i slabljenju imunološkog sistema. Najjednostavnije rešenje je dobro poznata vrteška Kavez treba postaviti na mesto zaklonjeno od direktnih sunčevih zraka, promaje i vlage. Prostorija u kojoj hrcak boravi temperatura vazduha mora uvek da bude ista. Ovaj ljubimac voli da obitava u čistom ambijentu, a naročito mu smetaju zadimljene prostorije. Ako je smešten u takvom ambijentu, hrčak često oboljeva i živi kraće.

Igračke za hrčka
Veoma je vazno da igracke budu plasticne ili metalne posto oni na svemu ostre zube. Omiljena igracka mu je tocak koji se vrti i sluzi mu za istrcavanje. Vazno je da se tada hrcak ne uznemirava jer je tada veoma plasljiv.Lavirint je još jedna veoma zanimljiva igračka za hrčka u kojoj on neobično puno uživa. Lavirint možete napraviti tako što ćete na ravnu površinu montirati malene letvice koje obrazuju stazice. Na letvicama ostavite nekoliko šupljina, kroz koje će se hrčak provlačiti. Neke od stazica pretvorite u `slepe ulice` zatvarajući ih odgovarajućim vratancima. Sigurno najjednostavnija od svih navedenih igračaka je obična kartonska ili plastična cev. Njen otvor treba da je dovoljno veliki da životinja može komotno da se provlači kroz nju.

Jelovnik za hrčka
Karakteristično za hrčka je da u prirodi hranu skuplja i nosi u svojevrsnim `kesicama` unutar usne duplje. Osnova hrane su žitarice i biljna hrana uz dodatak koštunjavih plodova koje koriste za temeljno čišcenje i oštrenje zubića koji glodarima rastu tokom celog života. dovoljno im je davati npr. 2-3 oraha ili lešnika na dan. Takođe ih možete hraniti i vrhovima grančica raznih voćki ili klasjem pšenice.
Povremeno u obrok dodajte po jedno kuvano jaje, voće, celer, šargarepu ili zelenu salatu koja za hrčka predstavlja pravu poslasticu. Usitnjene ljuske od kuvanih jaja su dobar izvor kalcijuma i drugih minerala. Treba ga hraniti jednom dnevno i to uveče.
Osim ove hrane Vaš ljubimac će se uvek obradovati raznovrsnim kašama, makaronama, sitnom mesu i drugim [odgovarajućim] ostacima sa vaše trpeze.

Ciscenje kaveza
Dva puta nedeljno, izvadi hrcka iz kaveza, baci staru piljevinu i eventualne ostatke hrane, operi dno kaveza, a zatim stavi u njega svežu piljevinu, ali mu ostavi bar deo starih "krpica" iz gnezda, jer on to tako voli. Dok cistiš kavez, proveri i hrckovo zdravstveno stanje. Ako primetiš da su "kuglice" koje ostavlja za sobom mekane, moguce je da ima proliv. Ako ih ne pronadeš, možda pati od zatvora.

Kozne infekcije
Može da se desi da tvoj hrcak "zakaci" i neku kožnu bolest. Ako primetiš da gubi dlaku, da se preterano ceše, da mu se koža peruta ili je preosetljiva na dodir, najverovatnije je u pitanju neka alergija, gljivicno oboljenje ili su ga napali kožni paraziti. U svakom slucaju, moraš ga odneti kod veterinara.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.