Loša hrana

Loša hrana

HRANA KOJA MOŽE DA ŠKODI VAŠOJ MAČKI ILI PSU

Jabuke, kajsije, višnje, trešnje, breskve, šljive
Veća količina peteljki, semenki i lišća ovog voća može dovesti do ozbiljnih problema kod vašeg ljubimca.U ovim delovima se nalazi supstanca koja sadrži cijanid a znaci trovanja su otežano disanje, raširene zenice, hiperventilacija i šok.

Prašak za pecivo, soda bikarbona
Ova dva sastojka većine kolača i peciva mogu da budu vrlo opasni ako se unesu u većoj količini i mogu da dovedu do disbalansa elektrolita, kongestivne srčane slabosti ili spazma mišića. Mačke se, istina, ređe odlučuju da ližu i jedu praškaste materije ali psi često znaju da progutaju celu kesicu.

Čokolada
Vlasnici često nisu svesni da i mala količina crne čokolade može biti izuzetno opasna za njihove ljubimce. Osim velike količine masnoća, čokolada sadrži kofein i teobromin koji stimulišu nervni sistem i mogu da budu toksični u većim količinama. Količina ovih supstanci zavisi od vrste čokolade tj. čokolada sa većom procentom kakaoa je opasnija.U blažim stanjima može da se javi povraćanje ili proliv, ali ako su u pitanju veće količine javlja se uznemirenost, hiperaktivnost, grčenje mišića, pojačano uriniranje, dahtanje. U težim slučajevima javlja se pojačan rad srca i povišen krvni pritisak a nekada i epileptični napadi.

Grožđe i suvo grožđe
Ne zna se tačno koja je količina ovog voća potrebna da bi se javili simptomi ali se zna da kada dođe do problema samo agresivnom terapijom može da se pomogne da ne dođe do fatalnog ishoda. Najčešće se događa da dođe do akutne insuficijencije bubrega i vrlo brzo se stanje pogoršava te je zato najbolje izbegavati ovo voće u ishrani vašeg ljubimca.

Crni i beli luk
Psima i mačkama nedostaje enzim koji bi potpuno svario luk te dolazi do stvaranja gasova, povraćanja, proliva i ozbiljnih poremećaja funkcije gastrointestinalnog trakta.
Luk sadrži i toksični sastojak tiosulfat koji, ako je ishrana bogata lukom ili se unese velika količina odjednom, dovodi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca (hemoliza). Simptomi mogu da se jave neposredno nakon jela ili nekoliko dana kasnije. Može doći do teške anemije i pacijenti bez tretmana mogu da uginu. Luk u bilo kom obliku može da izazove problem, svejedno je da li je svež ili dehidriran (prah, granule).

Masna hrana
Ostaci od ručka, masnoća od pečenog mesa, velika količina poslastica za pse i mace omiljeni su našim ljubimcima ali mogu da dovedu do pankreatitisa. Znaci pankreatitisa su povraćanje, proliv, bol u abdomenu. Psi zauzimaju položaj koji im smanjuje bolnost i jako su osetljivi na sam dodir po stomaku.Neke rase su posebno osetljive na veliku količinu masnoće i češće dolazi do pankreatitisa (patuljaste I toj pudle, koker španijel, patuljasti šnaucer).Psi sa ovim simptomima zahtevaju agresivan tretman.

Kafa
Sadrži kofein i simptomi su slični onima kod trovanja čokoladom.

Žvake
Većina žvakaćih guma u sebi sadrži ksilitol, veštački zaslađivač, koji može kod pasa da dovede do hipoglikemije (pad nivoa šećera u krvi) i otkazivanja funkcija jetre.

Još neke namirnice koje treba izbegavati:

  • Muskatni orah
  • Avokado
  • Velike količine hleba (kvasac)
  • Velike količine mlečnih proizvoda (masnoća)
  • Pokvarene, stare namirnice

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.