Bolest Srčanog Crva

Bolest Srčanog Crva

Bolest srčanog crva je vrlo ozbiljna i potencijalno smrtonosna parazitska bolest od koje primarno oboljevaju psi a u manjoj meri mačke. Pored njih mogu da budu inficirane razne vrste divljih životinja i životinja u zoo vrtovima (vukovi, kojoti, šakali, lisice, velike mačke). Premda su dokumentovane i infekcije kod ljudi, jako su retke i najčešće ne uzrokuju ozbiljne znake bolesti. Ovu bolest izaziva valjkasti crv Dirofilaria immitis. Infekcije “srčanim crvom” mogu se sprečiti. Kako se "srčani crv" prenosi i do čega dovodi? Infektivnim larvama potrebno je oko šest meseci da sazru i odrastu.

Tokom prva tri meseca, larve migrijaju kroz telo, ulaze u krvotok i naseljavaju krvne sudove pluća. Zatim, tokom naredna tri meseca, rastu i razvijaju se. Zrele ženke su dugačke i do 30 cm. Odrasli paraziti najpre prouzrokuju ozbiljno oboljenje pluća, što opterećuje rad srca; u poodmaklim stadijumima bolesti postoji ne samo oboljenje pluća, već i posledična slabost srca. Mnoge inficirane životinje dugo vremena ne pokazuju znake bolesti. Kada se znaci bolesti pojave, to nazivamo “bolest srčanog crva” ili kardivaskularna dirofilarioza. Odrasli crvi žive 5-7 godina u psima, a u mačkama oko 2 godine. Ukoliko su u domaćinu prisutni i mužjaci i ženke, pariće se, nakon čega ženka “radja” mikrofilarije. Pojava mikrofilarija u cirkulaciji stimuliše imuni sistem domaćina; ova imuna reakcija može dovesti do oštećenja unutrašnjih organa (bubrezi).

Epidemijski karakter prisustva “srčanog crva” potvrđen je u celoj Vojvodini i priobalju Dunava. Posebno su ugroženi leva obala Dunava kod Beograda, Pančevo i Smederevo (preko 50 % inficiranih pasa). U južnim delovima Srbije infekcija ovim parazitom povremeno je dijagnostikovana. Razgovarajte sa Vašim veterinarom o rizicima koji postoje na području na kojem živite ili gde ćete eventualno putovati sa ljubimcem! Svi psi i mačke, bez obzira na pol, starost i način života su ugroženi. Kako da znam da li je moj ljubimac inficiran? PSI: Ukoliko je Vaš pas nedavno inficiran, ili inficiran malim brojem parazita, dugo vremena neće pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razvije ozbiljno oboljenje pluća i posledična slabost srca. Kako bolest napreduje, pas pokazuje slabost, kašalj, slabiji apetit, mršavljenje, otok stomaka i otežano disanje.

Veterinarima su na raspolaganju dva dijagnostička testa koja potvrđuju prisustvo odraslih crva u organizmu (kod infekcija starijih od 6 meseci). Antigen test predstavlja “zlatni standard” – ima izuzetnu pouzdanost (od 95 do 100 %). Insistirajte da Vaš ljubimac obavezno bude testiran na ovaj način.

https://youtu.be/FKKU0CzDWWw

MAČKE: Znaci bolesti kod mačaka uključuju kašalj, teško disanje, povraćanje. Ponekad mačka može iznenada uginuti bez ikakvih predhodnih simptoma. Dijagnostika infekcije kod mačaka znatno je teža nego kod pasa, jer mogu biti negativni rezultati testova, iako su paraziti prisutni u organizmu. PSI: Kao i kod većine zdravstvenih problema, mnogo je “bolje sprečiti nego lečiti” (ova stara poslovica retko gde je tako očigledna kao u slučaju “srčanog crva”). Tretman koji veterinarima u Srbiji stoji na raspolaganju je kombinacija lekova koji ubrzavaju uginuće crva i smanjuju stepen zapaljenskih promena na plućima – to je takozvani “slow kill” tretman. Pored toga, kod pasa kojima je oslabilo srce, propisuju se lekovi za tretman srčanih tegoba. Lečenje traje dugo i neizvesno je. Postoji oblik lečenja koji podrazumeva brzo ubijanje crva, a naziva se adulticidni tretman. Ovaj tretman može da se primeni samo kod blago obolelih pacijenata.

MAČKE: Trenutno ne postoji protokol za lečenje infekcije kod mačaka. Terapija mačaka kod kojih je potvrđena dijagnoza obuhvata primenu sredstava za smanjivanje zapaljenskih reakcija na plućima. Može li se bolest srčanog crva sprečiti Infekcija “srčanim crvom” može se sprečiti sa gotovo stopostotnom sigurnošću. Na našem tržištu nalazi se veći broj lekova koji služe za prevenciju ove infekcije. Vaš veterinar će Vam ponuditi najadekvatniju zaštitu, u zavisnosti od faktora rizika i načina života Vašeg ljubimca. Pre započinjanja preventivnih mera obavezno je testiranje, da bi se utvrdilo da li kojim slučajem već postoji infekcija. “Srčani crv” prenosi se sa životinje na životinju isključivo preko komaraca. Kada komarac ujede inficiranu životinju, usisa mladunce - larve “srčanih crva”, koji se nazivaju mikrofilarije. Tokom dve sedmice, u komarcu, od mikrofilarija se razvijaju infektivne larvice, koje, tokom naredne ishrane, komarac ubrizga drugoj životinji. Mačke, za razliku od pasa, nemaju mikrofilarije u cirkulaciji i ne prenose infekciju komarcima. Rasprostranjenost Dirofilarije imitis Knot test – detektuje mikrofilarije u krvi. Ima nisku pouzdanost - oko 50%.

Naglasićemo da u Srbiji postoje i druge vrste parazita čije mikrofilarije mogu da se pogrešno procene kao mikrofilarije “srčanog crva”, što dodatno otežava valjanu primenu ovog testa. Ipak, potpuna dijagnostika podrazumeva uz antigen test, primenu i ovog testa. Ukoliko je pas na testiranju pozitivan, tj. inficiran, neophodno je uraditi rendgen pluća, ultrazvuk srca i kompletnu analizu krvi. Navedena ispitivanja pokazuju koliko je bolest uznapredovala i određuju najbolji način za lečenje. Kako lečiti mog ljubimca Svi oboleli psi moraju biti na striktnoj poštedi od fizičke aktivnosti. Hirurški oblik lečenja je veoma rizična procedura koja zahteva posebnu opremu i iskustvo. Suština preventivnih mera je da, ukoliko ljubimca ujede zaraženi komarac, budu odmah ubijene infektivne larvice i ne dođe do njihovog razvoja u odrasle parazite. Prevenciju započinjemo u maju, a okončavamo u novembru mesecu (prevencija traje tokom aktivnosti prenosioca bolesti – komaraca). I pored redovne zaštite, neophodno je jedanput godišnje ponoviti test

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.