Felv Mačaka

Felv Mačaka

FELV ili feline leukemia virus je jedan od najčešćih uzročnika zaraznih bolesti mačaka. Virus spada u porodicu retrovirusa, kao i FIV virus, uzročnik macije side.Izvor bolesti su bolesne životinje, koje virus izlučuju pljuvackom i suzama, a najverovatnije i fecesom i urinom.

Nakon izloženosti virusu, bolest se razvija u 6 faza:
1. S obzirom da su najčešći načini prenosa virusa sa životinje na životinju pljuvacka i suze, usna šupljina je mesto ulaska virusa u organizam.
2. Ukoliko organizam nije dovoljno jak da zaustavi infekciju, virus zahvata bela krvna zrnca.
3. Limfociti, zaduženi za odbranu organizma od infekata, bivaja zaraženi virusom, pa cirkulisuci krvlju, zapravo šire virus prvo do najbližih limfnih čvorova, a nakon toga, virus se proširi ostatkom organizma. Imunoloski sistem otprilike 50-60% zdravih mačaka, očišćenih od glisti i hranjene kvalitetnom hranom će uspeti sprečiti širenje virusa dalje.
4.Nastaje viremija, odnosno može se dokazati prisustvo virusa u krvi. Virus dospeva do koštane srži, gdje ostaje do kraja života mačke. Otprilike u toj fazi virus je pobedio imunoloski sistem životinje. Nastaju prvi simptomi bolesti.
5. Bela krvna zrnca i trombociti koji nastaju u koštanoj srži budu zaraženi virusom i preko njih se virus vraća u cirkulaciju.
6.Virus se razmnožava u epitelnom tkivu (pljuvacnoj zlezdi, suznoj žlezdi, želucu, grlu…) odakle se virus širi u okolinu i predstavlja izvor zaraze za druge mačke.

Neke mačke se nakon izloženosti virusu uspeju odbraniti od infekcije, pa postanu otporne na bolest. Neke mačke nikada neće pokazivati znakove bolesti, ali će zato biti trajni izlučitelji virusa u okolinu i stalni izvor zaraze za druge mačke.

Nažalost, mačke držane u lošim uslovima, nevakcinisane mačke, mačke lutalice najčešće obole od FeLV-a, koji se može manifestovati hroničnim bolestima kao što su anemija, podložnost raznim infekcijama, hronični gingivitis i stomatitis, dok u najtežim slučajevima mačke oboljevaju od limfoma ili limfosarkoma.

DIJAGNOSTIKA:
FeLV se vrlo jednostavno testira brzim kit testovima visoke pouzdanosti. Testovi se najčešće rade u kombinaciji sa FIV-om. Na FeLV bi trebalo testirati sve mačke pre uvođenja u dom, pogotovo ukoliko uzimate novu mačku, a u kući već imate druge mačke, bez obzira da li pokazivali simptome bolesti ili ne. Ne zaboravite, neke mačke nikada ne pokažu nikakve simpotome bolesti,a li su zato trajni izvor zaraze za druge mačke. Na FeLV bi trebalo posumnjati kod svake mačke koja gubi apetit, ima lošu dlaku, česte ili dugotrajne infekcije bilo kože, besike, disajnog ili digestivnog sistema, upalu desni ili progresivno gubi na težini.
FeLV/FIV test je brz i pouzdan test koji u samo nekoliko minuta pokazuje rezultate.

LEČENJE:
Kao niti kod FIV-a, pravo lečenje FeLV-a u smislu izlečenja ne postoji. Ali uprkos bolesti životinje mogu živeti godinama. Obolelim mačkama se daju vitamini i imunostimulatori kako bi se podigao nivo otpornosti organizma, i antibiotici ukoliko postoji lokalna infekcija. Kvalitetna ishrana od visokovrednih sastojaka, održavanje higijene u kuci, sve su to faktori koji doprinose boljem zdravlju FeLV i FIV mačaka. Također, FeLV i FIV pozitivne mačke moraju biti izolovane od FeLV/FIV negativnih mačaka, kako ne bi njima prenele bolest, ali isto tako, kako zdrave mačke ne bi FeLV/FIV pozitivnim mačkama prenele razne bakterije i viruse koje zdravim mačkama ne predstavljaju pretnju, ali su opasne za FeLV/FIV mačke, odnosno mačke sa vrlo lošim ili nikakvim imunitetom na uzročnike bolesti. Sve se svodi na održavanje zdravlja i sprečavanju kontakta sa uzročnicima iz okoline. FeLV pozitivne i negativne mačke bi trebale biti strogo odvojene jedne od drugih, i treba paziti da se ne koriste iste posude, češljevi, mačji wc-i i slično.
Nažalost, kod najteže varijante bolesti, limfoma ili limfosarkoma, nema lečenja koje daje poboljsanje.

PREVENTIVA:
Srećom, postoji vakcina protiv FeLV-a. Mačke se vakcinisu prvi put sa 8-9 nedelja, pa se revakcinisu za 3-4 nedelje. Nakon toga se vakcinisu u redovnim intervalima svake godine. Ukoliko uvodite novu mačku u dom, gde već borave druge mačke, obavezno je testirajte na Felv/FIV, jer su to dve bolesti koje su vrlo opasne, a vrlo lako se dijagnostikuju.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.