Iiguana

Iiguana

Iguane spadaju u rod gmizavaca pa se dele na dve vrste: zelene iguane i male iguane. Zelena iguana, kao što joj ime kaže, je zelena, ali moze biti i drugih boja. Na primer, iguane u Peruu su zapravo plave boje, u Kostarici crvene, dok u drugim delovima Amerike mogu biti i crne i ljubičaste.

Mogu da narastu do dužine od 2 metara i težine do čak 10 kg. Životni vek im je od 20-35 godina. Na leđima imaju red šiljaka koji služe kao odbrana od grabljivica. Repovima mogu da zadaju vrlo bolne udarce, pa čak i posekotine. U slučaju da ih grabljivac uhvati za rep, rep im jednostavno otpadne bez ikakvih posledica za životinju, pa ponovo naraste na punu dužinu nakon nekog vremena. Iz tog razloga, iguana se ne sme hvatati niti vuci za rep. Ukoliko ju je potrebno uhvatiti za rep, tada se hvata za sam koren repa, gde je najčvršći.
Pri dnevnom svetlu odlično vide, pa čak imaju i receptore za ultraljubičastu svetlost. Takođe imaju fotosenzitivni organ na vrhu nosa, koji se naziva «treće oko». Ne omogućava im pravi vid, ali njime mogu registrovati promene u svetlosti, pogotovo senke npr. grabljivica.
Po pravilu nisu agresivne, ali ukoliko se osećaju ugroženo, mogu povrediti ugrizom ili udarcem repa. Ukoliko su pravilno odgajane, vole da se drže na rukama i nežno maze. Inteligentne su i mogu da se nauče nekim osnovnim stvarima, npr. odlazak na wc ili odazivanje na ime.

Održavanje iguane ne zahteva velike troškove, ali nabavka i izrada terarijuma može koštati i nekoliko desetina hiljada dinara uko liko želite da sve bude napravljeno kako treba. Terarijum bi trebao da bude 2x1 m, i minimalno 1.5 metara u visinu, kako bi se mogle postaviti grane na kojima oni obično borave, i kako bi se mogle okretati po terarijumu. Premali terarijum često dovede do nekroze repa, zbog udaranja po staklu, i nervoze životinje, jer se ne mogu nesmetano okretati. Obavezna je i rasveta specijalnim UVA i UVB lampama koje se moraju menjati svakih 9 meseci. Važno je rasvetu kupovati u specijalizovanim radnjama, jer je rasveta vrlo bitna za iguane, o njoj zavisi njihovo psihičko i fizičko stanje, kao i raspoloženje. Rasvetu je poželjno postaviti tako da ne stvara veliku refleksiju na staklu, jer ukoliko mužjak vidi sebe u staklu, misliće da je to drugi mužjak, pa će se zaletati u staklo, što može da dovede do težih povreda ustiju i glave. Svi predmeti u terarijumu moraju biti otporni na vlagu i lako perivi, kako zbog visokog procenta vlage u terarijumu ne bi došlo do prekomernog razmnožavanja bakterija i gljivica. Moraju imati poseban prostor na kojem mogu ležati i sunčati se. Takođe, u terarijumu moraju imati i posudu koju će koristiti kao wc. Podloga u terarijumu je sušena kora drveća i treset, ali mora da se pazi da ne bude manjeg promera kako ga ne bi progutale zajedno sa hranom. Posuda sa vodom stavlja se na uzvisenje, kako je iguane ne bi slučajno zatrpale tresetom dok se kreću terarijumom, iukoliko je životinja manja, da se ne bi utopila u njoj. S obzirom da su iguane tropske životinje, procenat vlažnosti vazduha mora biti vrlo visok, između 70-80%, temperatura mora biti između 26-28 C, a na mestu za sunčanje čak do 32 C. Zbog toga, poželjno je u terarijum staviti isparivač, koji će održavati optimalnu vlažnost vazduha, pogotovo u vreme kada menjaju kožu (tzv. presvlačenje), jer nedovoljna vlažnost vazduha može dovesti do nepotpunog menjanja kože, što za sobom donosi razne dermatološke probleme. Kod menjanja treseta, treba paziti da se ne stvara prašina, koja može izazvati probleme sa očima i respiratorne probleme.

Iguane su biljojedi, hrane se lisnatim povrćem (ne smeju jesti kelj, zelje i spanac) i premda se na nekim stranicama može pročitati da jedu meso, ono je za njih poprilično toksično, i uzrokuje propadanje bubrega i jetre. Važno je paziti na odnos kalcijuma i fosfora, koji bi trebao biti 2:1.
Kao što vidite iz priloženog teksta, držanje iguane je vrlo komplikovano i zahteva dosta vremena i znanje, i puno novca tako da ipak dobro razmislite pre kupovine ove zivotinje.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.