Strah od vatrometa i petardi

Strah od vatrometa i petardi

Doček Nove Godine i proslave raznih veselja kod nas je asocijacija za vatromet i petarde, a veliki broj vlasnika se boji kako će njihovi ljubimci podneti novogodišnji vatromet i pucanje petardi.

Kako bi Vam olakšali, pokušaćemo da Vam pomognemo sa par saveta kako da pomognete vašim ljubimcima, a i sebi, prilikom novogodišnjeg pucanja i vatrometa.
Ukoliko se Vaš ljubimac boji vatrometa, postoje načini kako da mu pomognete, a način na koji ćete mu pomoći zavisi o intenzitetu straha.

Za ljubimce koji se boje i drhte po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi i bljeskovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru, i pružite mu neku vrstu zanimacije. Bilo bi dobro na vreme pripremiti prostoriju u kojoj će Vaš ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine. Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno prema trgovima i mestima gde će vatromet biti najjači. Spustite roletne ili na neki drugi način sprečite da bljeskovi vatrometa prodiru u prostoriju. Još jedan vrlo koristan trik je da pojačate televizor ili radio, kako bi glasnoćom sa televizora prekrili buku spolja. Pokušajte da šetnju obaviti što ranije, kako bi izbegli da morate napolje kada je pucanje najintenzivnije. Sve pripreme obavite na vreme, jer kada pucnjava i vatromet počne, a životinja se uznemiri teško da ćete je više uspeti smiriti. Nekoliko sati pre vatrometa smestite životinju u pripremljenu prostoriju, pojačajte televiziju i dajte mu neku igračku koju najviše voli, neka se zabavlja s njom.

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko oseti vaš strah, to će je samo dodatno uzbuditi i uznemiriti.

Ipak, postoje životinje koje se doslovce izbezume kada počne pucnjava, i koju nemožete ni na nikakav način smiriti ili odvući koncentraciju od pucnjave. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, i u nekim slučajevima mogu čak biti i opasne za okolinu, jer su izbezumljene od straha. Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji se može dati sedativ, koji će životinju smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osetljivost prema buci. To je najhumanije rešenje za izrazito uznemirene životinje, jer ponekim psima treba i nekoliko nedelja da se potpuno oporave od šoka. U svakom slučaju, OBAVEZNO sklonite decu od takvih životinja u vreme kad su najuznemirenije, jer mogu od straha da ugrizu, iako su inače mirne.
Psi koji žive u dvorištima u pravilu nisu toliko plašljivi, jer su naučeni na grmljavinu, ali poneki plašljiviji psi pobegnu kada počne vatromet i pucanje petardi. Vrlo je važno takve pse staviti u kuću (garažu ili bilo kakav zatvoren prostor u kome će se osećati sigurnije), ali ukoliko nemate takvu mogućnost, osigurajte da pas ne može nikako pobeći, jer u toj freničnoj panici, pas koji se oslobodi može završiti pod tockovima automobila, jer dok panično beži, ne pazi kuda trči.

U našoj ambulanti možete kupiti razne vrste sedativa,calm tableta i calm hrane pa prema preporuci veterinara, dati životinji nekoliko sati pre najintenzivnijeg pucanja kako bi olakšali životinji, ali i sebi praznik. Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.