Bolesti uva

Bolesti uva

Jedan od najčešćih problema zbog kojih vlasnici pasa, mačaka i kunića dolaze kod veterinara su problemi sa ušnim kanalom. Prvi znakovi koji se primete su: trešenje glavom, češanje uva zadnjim nogama, trljanje ušima po zidu ili podu i držanje glave nagnute na onu stranu koja boli. Često se događa da životinja, zbog nekontrolisanog češanja, napravi rane oko ušiju ili na vratu koje se zbog infekcije mogu upaliti i krvariti. Dlaka oko uva može biti vlažna, slepljena krvlju, cerumenom (ušnamast) ili gnojem. Iz uva se može osetiti neugodan miris, a može se opaziti i iscedak ili veća količina mrvičastog, smeđe-crnog cerumena.

Uzroci bolestima uva mogu biti različiti i povezani s vrstom i rasom. Tako su kod pasa, posebno dugouhih, najčešće upale i strana tela (klas divljeg ječma-popinoprase u narodu). Kod mačaka i kunića preovladava problem s parazitima u ušima. Upali uva mogu pogodovati različite stvari: toplo i vlažno vrieme, često kupanje i skakanje u vodu, grubo čišćenje uva vatom i čupanje dlaka pincetom.
Jedinu pravu dijagnozu postavlja veterinar pregledom posebnim aparatom koji se zove otoskop. Ponekad prilikom pregleda zbog jako izražene bolnosti treba ljubimca umiriti sedativima ili anestezijom i tek onda obaviti otoskopiju. Vrlo je važno prilikom pregleda utvrditi uzrok problema, stanje usnogkanala i u kakvom je stanju bubnaopna (perforacija).

LEČENJE : Ako je glavni uzrok bolnosti i upale strano telo, treba ga oprezno i u celosti izvaditi. Tek nakon vađenja stranog tela iz uva sledi ukapavanje antibiotskim kapima koje prepisuje veterinar nakon uvida u stanje bubne opne. Parazitska upala uva takođe se leči kapima, ali su to antiparazitske kapi. Zabranjeno je bilo kakvo dubinsko "čišćenje" uva s vatom ili štapićima za uši. Način primene kapi objasnit će Vam veterinar, kao i intenzitet ukapavanja. U slučajevima kada je upala izrazito jaka osim lokalnih antibiotika u uvo daju se i antibiotici bilo u usta (u obliku tableta) ili putem inekcija.

ONLINE KUPOVINA - WEB SHOP

Ako niste u prilici da nas posetite, naše proizvode možete dobiti na kućnu adresu na teritoriji cele Srbije.